جای خالی مالکیت معنوی میراث فرهنگی در موزه های خارجی
به گزارش بن ایر، پیشکسوت میراث فرهنگی اظهار داشت: جای مالکیت معنوی میراث فرهنگی در موزه های دنیا در سند ملی میراث فرهنگی خالی است.
به گزارش بن ایر به نقل از مهر، نشست تخصصی «تحکیم هویت فرهنگی کشور با تاکید بر میراث ناملموس فرهنگی با مبحث بررسی پیش نویس سند ملی میراث فرهنگی» امروز با حضور علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کشور، حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، رسول وطن دوست پیشکسوت میراث فرهنگی، علی یزدی خواه نایب رییس اول کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه ها و بافت های تاریخی، زهره بزرگمهر کارشناس میراث فرهنگی، عبدالحسین وکیلی فرد مفاخر میراث فرهنگی، احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد.
فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه ها و بافت های تاریخی در شروع نشست، اظهار داشت: مبحث محافظت از میراث فرهنگی امری حاکمیتی است. مقام معظم رهبری در آغاز انتخابات دوره چهاردهم گفتند که مواریث میراث فرهنگی جز امکانات کشور است. همینطور مقام معظم رهبری چندی قبل در صحبت هایشان به احتیاج به امید و کم کردن تکیه به بیگانگان تاکید کردند و راه برون رفت از آنرا به جوشیدن درون و استخراج گنجینه های میراث فرهنگی می دانند. وقتی صحبت از میراث فرهنگی می نماییم دو رکن میراث ملموس و ناملموس و میراث طبیعی را خواهیم داشت. در کشور ما هم اکنون بالغ بر ۴۰ هزار اثر ثبت ملی شده وجود دارد که ۳۴ هزار اثر ملموس و ۱۳۰۰ اثر طبیعی را داریم که بالغ بر ۱۹۱ محدوده بافت شهری و ۳۴ هزار هکتار محدوده بافت های تاریخی که محل سکونت مردم هستند و بخش بزرگی از اموال فرهنگی را در برمی گیرد.
او افزود: ۲۸ اثر ثبت جهانی شده در حوزه میراث فرهنگی و طبیعی داریم و در میان ۱۰ کشور دارای بیشترین آثار جهان قرار دارد و در حوزه ناملموس با ۱۲ پرونده چند ملیتی در جایگاه دوم جهان و همینطور ۱۲ پرونده متعلق به ایران و در مجموع ۲۴ اثر در جایگاه پنجم جهانی داریم. ۲۰۶ پایگاه در زمینه میراث ملی و جهانی و ۱۰۷ پایگاه در قسمت میراث جهانی داریم. همینطور ۸۳۶ موزه در کشور داریم که ۲۵۹ موزه وابسته به میراث و ۳۲۴ موزه وابسته به سایز دستگاه ها و ۲۱۶ موزه وابسته به بخش خصوصی است. معضل بزرگ میراث فرهنگی چیست؟ رسول وطن دوست پیشکسوت میراث فرهنگی، در ادامه این نشست اظهار داشت: من این سند را به دقت مطالعه کردم. به نظر من این سند استراتژیک است. تعریفی که در این سند از میراث فرهنگی وجود دارد، برای ۳۰ سال پیش است و سال هاست این تعریف تغییر پیدا کرده و باید تعریف میراث فرهنگی بازبینی شود.
وی افزود: میراث فرهنگی وجه دیگری هم دارد و آن هم سرمایه و دارایی فرهنگی است و این سرمایه فرهنگی نقش اساسی در توسعه پایدار کشور دارد. نکته بعدی اینست که ایران باید در منطقه قطبیت پیدا کند و جای آنرا در این سند خالی می بینم. ایران باید از جهت میراث فرهنگی مرکز منطقه باشد که باید در این سند به آن اشاره شود.
وطن دوست اضافه کرد: معضل بزرگ میراث فرهنگی کشور از هزاران سال پیش شروع شده و میراث فرهنگی ایران میراث دولتی است و از همان زمان تا امروز دولت متکفل میراث فرهنگی است و جدا شدن میراث فرهنگی از دولت احتیاج به سرمایه گذاری طولانی مدت دارد.
شفاف سازی برای زمان بندی واژه تلاش در سند ملی میراث فرهنگی
زهره بزرگمهر پیشکسوت میراث فرهنگی در ادامه اظهار داشت: در سند ملی میراث فرهنگی به مبحث تلاش اشاره شده است. این لغت تلاش، کلمه سهل و ممتنعی است و ما زمان بندی آنرا نمی دانیم و سوالم اینست چه زمانی مقرر است اجرا شود و به چه شکلی اجرا شود؟
عبدالحسین وکیلی فرد چهره ماندگار میراث فرهنگی، اظهار داشت: در سند ملی میراث فرهنگی نکاتی است که باید بررسی شود. ما هرچه در محدوده جغرافیایی ایران امروزی بگوییم حداقل یک پنجاهم ایران فرهنگی است و می تواند رتبه ایران را در جهان بالا ببرد. دولت باید بداند کارهای اجرایی در میراث فرهنگی نباید برگشت مالی داشته باشد، چونکه برای ما برگشت فرهنگی دارد و این مهمتر است.
جای خالی مالکیت معنوی میراث فرهنگی در کشورهای دنیا
فائق توحیدی پیشکسوت میراث فرهنگی هم در ادامه این نشست اظهار داشت: جای خالی مالکیت معنوی میراث فرهنگی در کشورهای دنیا را در این سند ملی به چشم می خورد، این که ما چگونه می توانیم مالکیت معنوی خودمان را در مجموعه ها و موزه های تمام دنیا که پر از اشیای ایرانی هستند، حفظ نماییم مبحث مهمی است. باید بگوییم ما قصد نداریم این اشیا را از شما پس بگیریم یا حتی مالکیت شان را هم نمی خواهیم و نگران حفاظت شان هم نیستیم فقط می خواهیم اسمی از ایران در این موزه ها آورده شود.
وی افزود: دریافت مالکیت معنوی اشیایی که در موزه های خارج از کشور وجود دارد، تبعات خوبی برای ما دارد همچون این که در کاتالوگ ها نامی از ایران بیاورند، اولویت نمایشگاه با ما باشد، پژوهشگرهای ما در آنجا همکاری داشته باشند و از تمام مهمتر این که اسم ایران برجسته تر باقی بماند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب