BonAir
بن ایر

یك پژوهشگر هنرهای سنتی در گفت وگو با مهر:

انتشار چاشو در سازمان میراث فرهنگی، كتابی درباره هنری رو به زوال

انتشار چاشو در سازمان میراث فرهنگی، كتابی درباره هنری رو به زوال

بن ایر: كتاب چاشو پژوهشی درباره چادرشب های گیلان، نوشته جواد علی محمدی اردكانی و نسرین عابددوست توسط سازمان میراث فرهنگی منتشر می گردد.



جواد علی محمدی اردكانی به خبرنگار مهر اظهار داشت: «چاشو» كتابی پژوهشی درباره چادرشب های خطه گیلان و زیبایی شناسی این هنر دستی سنتی است كه كار روی آنرا به همراه یكی از دانشجویانم در مقطع كارشناسی ارشد به نام نسرین عابددوست انجام داده ام. این كتاب هم اكنون در دست سازمان میراث فرهنگی برای انتشار است. دغدغه ما در این كتاب حفظ و ثبت یك هنر سنتی است كه اگر توجهی به آن نشود، امكان دارد مانند دیگر هنرهای سنتی ایران در خطر نابودی و فراموشی قرار گیرد.
وی اضافه كرد: به نسبت دیگر مناطق فلات ایران، راه ها در شمال ایران صعب العبور بود. بافت جنگلی شمال سبب می شد تا آمد و شد در آنجا دشوار و سخت باشد. ازاین رو بومی های كنار دریای كاسپین خیلی خوب می توانستند در مقابل دشمن از خود دفاع كنند.
علی محمدی اردكانی افزود: یكی از دشواری های اعراب بعد از حمله به ایران هم فتح مناطق شمال بود، ازاین رو این مناطق تا مدت ها هویت ایرانی خویش را حفظ كردند. بر این اساس كهن الگوها یا آركیتایپ های ایرانی ثبات بیشتری در بین تفكر مردم شمال ایران داشتند. بنابراین این كهن الگوها سالیان دراز تا به امروز ادامه پیدا كرده در انواع هنرهای سنتی ماندگار شدند.
نویسنده كتاب «چاشو» درباره شیوه پژوهش و روند مباحث این كتاب هم اشاره كرد: ما در این كتاب ضمن بررسی ساختاری چادرشب های گیلان نقوشی را كه روی این چادرشب ها، بخصوص تولیدات منطقه قاسم آباد به كار رفته، تحلیل ساختاری كردیم و به این نتیجه رسیدیم كه این نقوش در سفال های تمدن های كهن مارلیك و املش به كار رفته است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علم و فرهنگ به زوال هنر بافت چادرشب در گیلان اشاره نمود و اظهار داشت: متاسفانه این هنر كهن رو به زوال است و كسی هم روی آنها پژوهش نمی نماید. كتاب «چاشو» اگر منتشر شود، اولین اثر پژوهشی در این حوزه می باشد. متاسفانه ناشران خصوصی هم به انتشار این دست از كتاب ها روی خوش نشان نمی دهند. البته در این ماه ها حق هم دارند، چون كه كاغذ به نسبت سال های گذشته چند برابر گرانتر از قبل شده است. امیدوارم این پژوهش ما قدمی در ثبت تاریخی و حفظ این هنر سنتی زیبا باشد.
جواد علی محمدی اردكانی مدرك دكتری در رشته پژوهش هنر از دانشگاه هنر شاهد دارد و هم اكنون استادیار دانشكده هنر و معماری دانشگاه علم و فرهنگ است. اولین كتاب علی محمدی اردكانی با عنوان «پژوهشی در زیلوی یزد» در سال ۱۳۸۶ از جانب انتشارات فرهنگستان هنر در دسترس مخاطبان قرار گرفت. دیگر كتاب او با عنوان «همگامی ادبیات و نقاشی قاجار» در سال ۱۳۹۲ از جانب انتشارات یساولی منتشر گردید.

1397/08/13
12:09:53
5.0 / 5
4527
تگهای خبر: تاریخی , سنتی , فرهنگ , میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲