BonAir
بن ایر

جوانه های تاریخ در قلب بازار كرمان

ابراهیم خان سر از خاك برداشت، فرش قرمز نمی خواهیم مانع تراشی نكنند

ابراهیم خان سر از خاك برداشت، فرش قرمز نمی خواهیم مانع تراشی نكنند

بن ایر: حمام ابراهیم خان كرمان كه تا دو سال قبل به سبب بی توجهی مسئولان متولی به ویرانه تبدیل گشته بود به همت یكی از عاشقان میراث فرهنگی مرمت شده و در بازار كرمان می درخشد.



خبرگزاری مهر – گروه استان ها: بازار قیصریه كرمان را مرمت كرده برای هر دیوار و گوشه گوشه اس و حتی درب هایش خاطره دارد، سنگ هایش را از از یك جا آورده و چوبهای درش را از یكی از روستاهای یزد، توانسته كاسبان بازار را هم صدا كند و با پرداخت سهم هر حجره هزینه مرمت بازار را تامین كرده اند، برج ساعت بازار را هم با هزینه شخصی مرمت كرده و در تمام سالهایی كه برای مرمت این بازار بزرگ شبانه روز كار كرده هیچ ارگانی كمكش نكرده است، با وجود تمام نامهربانی هایی كه از طرف دستگاه های متولی دیده اما وقتی در چشمانش نگاه كنی عشق به تاریخ كرمان را می بینید، تحصیلاتش درباب مرمت و باستانشناسی نیست اما مطالعات گسترده ای در این خصوص دارد، و دلش برای تاریخ و بناهای تاریخی كرمان می تپد.
حسین ودیعتی تنها به بازسازی قیصریه دل خوش نكرد و پا را فراتر گذاشت، دقیقا در مجاور این بازار یك حمام بسیار زیبا به نام ابراهیم خان وجود داشت كه به سبب عدم توجه متولیان این بنا و همین طور عدم مرمت توسط میراث فرهنگی نیمه ویرانه شده بود.

ودیعتی كار مرمت این بنا را هم شروع كرد، هر چند بیشتر حمام های تاریخی در كرمان پس از مرمت به سفرخانه تبدیل می شوند اما قرار شد این حمام به موزه قدیمی ترین دست سازهای طلا و نقره استاد كاران قدیمی كرمان تبدیل گردد.
هر چند بیشتر حمام های تاریخی در كرمان پس از مرمت به سفرخانه تبدیل می شوند اما قرار شد حمام ابراهیم خان به موزه دست سازهای طلا و نقره استاد كاران قدیمی كرمان تبدیل گردد
چند ماه قبل وقتی برای وارد این حمام شدم ده ها استاد كار معماری تاریخی و كارگران ماهر در حال فعالیت در بخش های مختلف بنا بودند. چند ماه از آن روزها گذشت و روزهای پر نوسان اقتصادی را سپری كردیم و مصالح ساختمانی به خصوص مصالح تخصصی بخش مرمت به شدت افزایش قیمت یافت در این مدت خیلی از پروژه های بخش خصوصی راكد ماند اما جالب اینكه مرمت این بنا متوقف نشده بود و چند روز قبل استاندار كرمان، مدیركل اوقاف استان كرمان بعنوان متولی بنا و مدیركل میراث فرهنگی استان كرمان بعنوان اداره تخصصی مرمت بناهای تاریخی از حمام ابراهیم خان كه مرمتش به اختتام رسیده بود بازدید نمودند.
تعداد افراد كت و شلواری كه برای مرمت این بنا یك آجر هم جابجا نكرده بودند بسیار بیشتر از كارگرهایی بود كه چند ماه قبل مشغول كار در حمام ابراهیم خان دیده بودم. دیگر آن نگاه های نگران در صورت ودیعتی دیده نمی شد و خوشحال بود كه باوجود تمام بد عهدی هایی كه حتی تا همین چند روز قبل هم ادامه پیدا كرده بود توانسته بود با هزینه ۴ میلیارد تومانی حمام را استواری بخشی و مرمت كند.
ودیعتی با شوق تمام كارهایی را كه طی دو سال در این مكان انجام داده بود را اهتمام داشت طی چند دقیقه برای استاندار كرمان كه گویا یكی از حامیان ودیعتی است بیان كند.
حالا پای حرف و درد دل این مرد عاشق میراث فرهنگی می نشینیم. وی به مردم می گوید: منتظر مسئولان و بخش دولتی نباشید برای مرمت و شناساندن تاریخ و فرهنگ و هنر سرزمینمان خودمان باید آستین را بالا بزنیم.

بدعهدی دستگاه متولی انگیزه مردم را از بین می برد
وی می گوید: دو سال برای مرمت این بنا تلاش كردم و اهتمام كردم از مجرب ترین استاد كاران استفاده كنم و در این دو سال ۵۰۰ تن خاك كه در این حمام روی هم تلنبار شده بود را گونی گونی از بازار شبانه خارج كردیم بدون اینكه یك روز بازار تعطیل شود.
ودیعتی می گوید: ۴ میلیارد تومان از حساب شخصی هزینه كردم و هیچ كمكی از طرف اوقاف و میراث فرهنگی دریافت نكردم و دو میلیارد هم باید برای تجهیز موزه هزینه كنم كه بخشی از این مبلغ را با تاكید بر اعتبار خودم وام گرفتم.
۴ میلیارد تومان از حساب شخصی هزینه كردم و هیچ كمكی از طرف اوقاف و میراث فرهنگی دریافت نكردم و دو میلیارد هم باید برای تجهیز موزه هزینه كنم
وی بیان كرد: هر چند هیچ كمكی از طرف مسئولان نشد متاسفانه در ایام انتهایی مرمت اختلافاتی با اداره اوقاف به وجود آمد كه در نهایت با درایت اوقاف تهران به خصوص امور حقوقی مشكل رفع شد، ظاهرا اوقاف كرمان اعتقادی به این كار نداشتند و همین امر موجب شد كار حدود دو ماه تعطیل شود من حتی حاضر بودم كار را با همین وضعیت تحویل دهم و دیگر كار را ادامه ندهم، فردی مثل من دنبال شهرت و یا نتیجه خاصی نیست فقط این را می خواهم كه حداقل كاری كه می نماییم زیر سوال نرود.
این فعال میراث فرهنگی اظهار داشت: متاسفانه ما چیزهایی كه جلوی چشممان است را نمی بینیم دهها بنای تاریخی مانند حمام ابراهیم خان در كرمان وجود دارد، آذربایجان اهتمام دارد شب چله ایرانی را را به نام خودش ثبت جهانی كند و مولانای ایرانی را تركیه مصادره كرده و از همین راه هم میلیون ها دلار در زمینه گردشگری كسب درآمد كرده است. مسئولان ما وقتی كسی كاری نكرده هیچ اقدامی نمی كنند اما وقتی كار از كار می گذرد حرف ها و شعارها شروع میگردد نباید وقتی از خواب بیدار شویم كه كار از كار گذشته است. بافت تاریخی كرمان باز یك گنج است كه مردم باید برای احیای آن تلاش كنند.

وی اظهار داشت: حمام ابراهیم خان تبدیل به موزه طلا و نقره میگردد چون می خواهیم این صنعت را در كرمان احیاء نماییم روزگاری فتح الله خان و شكر الله خان جزو بزرگترین استاد كاران طلا و نقره كرمان بودند اما چون از آنها حمایت نشد و پس از فوت این افراد صنعت ساخت طلا در كرمان باز راكد شد اما هنوز هم آثاری از آنها وجود دارد و مقرر است ناب ترین آثار ساخته شده از طلا و نقره كه مختص استاد كاران كرمانی است در این موزه به نمایش گذاشته شود.
وی بیان كرد هشت مجسمه باز در این موزه نصب میگردد و تمام مراحل ساخت طلا با استفاده از ابزار سنتی طلا كاران كرمانی در معرض دید مردم قرار می گیرد و امیدواریم روزی برسد كه دیگر طلا از یزد، تهران و اصفهان وارد كرمان نشود و آنها برای خرید طلا به كرمان بیاییند.
وی با گلایه از نویسنده كتاب «صنعت دوهزار ساله كرمان» اظهار داشت: نمی دانم چرا در این كتاب اسمی از نقره و طلاكاری در كرمان برده نشده است در كرمان آلیاژی به نام هفت جوش تولید می شده كه مختص كرمان بوده و این شهر مهد جام سازی بوده است كه همه اینها پس از حمله آقا محمد خان از بین می رود.
صنعت طلای كرمان مستند سازی شود
ودیعتی بیان كرد: ابراهیم خان زهیر الدوله حاكم كرمان به جهت اینكه خشمی كه مردم كرمان از عمویش داشتند را فرو بنشاند مجموعه ابرهیمه را راه اندازی كرد و استاد كاران طلا و نقره كرمان را برای احیای این صنعت فراخواند اما به دلایلی این استادان از پرورش شاگردان مجرب خودداری كردند و این صنعت منقرض شد اما هنوز هم بعضی از شاگردان و آثار آنها وجود دارد و میگردد مستند سازی صورت گیرد.
وی اظهار داشت: ابزاری مانند لوله پوف كه برای ساخت طلا در كرمان استفاده می شد باز در این موزه به نمایش داده می شود اگر ما این داشته ها را مستند نكنیم حتی بچه های ما هم چند سال دیگر باور نمی كنند ما چنین ظرفیت های تاریخی را داشته ایم.

وی اظهار داشت: میراث فرهنگی باید پا پیش بگذارد و مستندات را بررسی و كار علمی انجام دهد تا بتوانیم داشته هایمان را احیا و یا حداقل ثبت نماییم.
فرش قرمز نمی خواهیم گلیم زیرپایمان را نكشند
وی بیان كرد: من انتظار تشویق و قدردانی ندارم اما حداقل با برخوردهای بد مواجه نشوم چون اگر با من این كار را بكنند سایر سرمایه گذاران و بازاریانی كه میخواهند بخشهای دیگر بازار را مرمت كنند هم تردید می كنند و این بازار كمرش صاف نمی گردد.
انتظار تشویق و قدردانی ندارم اما حداقل با برخوردهای بد مواجه نشوم چون اگر با من این كار را بكنند سایر سرمایه گذاران و بازاریانی كه می خواهند بخش های دیگر بازار را مرمت كنند هم تردید می كنند
ودیعتی بیان كرد: این بازار در حد حرفه ای و با نظم و ترتیب ویژه و خاصی مرمت شده است و اگر بخواهیم به این مهم پی ببریم كافی است مرمت حمام ابراهیم خان با مرمت حمام باغ لله توسط كارشناسان مقایسه شود. تمام كارها اینجا با مصالح اصیل و مو به مو و دقیق انجام شده است.
وی استواری بخشی را بسیار مهم دانست و بیان كرد: در بخش سنگ تراشی، گچ بری، كاشی كاری، راه اندازی حوض ها و ستون ها كار ویژه شده است در بخش نورپردازی كار به صورت كامل انجام شده اما بیننده حتی یك كلید و لامپ و سیم را نمی بیند و در بخش سرمایش و گرمایش باز كار از كف بنا انجام شده همین طور سیستم فاضلاب باز كاملا به كف حمام منتقل و در نهایت فاضلاب از حمام به خارج بنا منتقل میگردد.
وی افزود: بخش هایی از این بنا به كلی نابود شده بود و ما با تلاش محققانی كه می شناختم طبق مستندات بخشهای مختلف این بنا را مطابق اصل آنچه كه از ابتدا ساخته شده بود مرمت كردیم.
وی با عنایت به عدم همكاری اوقاف كرمان طی ماههای اخیر افزود: اگر برخوردها مناسب باشد خیلی از مردم همین شهر حاضرند برای سرمایه گذاری مرمت بناها قدم پیش بذارد ما نیاز به فرش قرمز برای سرمایه گذاران خارجی نداریم شما یك گلیم زیرپای سرمایه گذاران كرمانی بیندازید تا ببنید چگونه این بناها شكل می گیرند.

1397/10/17
13:34:05
5.0 / 5
4473
تگهای خبر: تاریخی , تخصصی , خرید , ساختمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱