شاهكارهایی كه از چوب خشك سبز می شوند؛
شكست بیكاری در اشترمل تویسركان
بن ایر: روستای اُشترمل شهرستان تویسركان با برخورداری از 500 كارگاه تولید منبت شعار نه به بیكاری را جامه عمل پوشانده و به واسطه همین تلاش آبان ماه امسال ملی شدن منبتش را جشن خواهد گرفت.
خبرگزاری مهر – گروه استان ها: استان همدان ظرفیت های بسیاری برای گردشگری دارد و در این میان هر یك از شهرستان های آن به نوبه خود در این زمینه حرف برای گفتن دارند. ۹۰ كیلومتر كه همدان را به سمت جنوب حركت نماییم به شهری می رسیم كه منبت گلریز و گردوهایش بسیار معروف است؛ تویسركان هم منبت گلریز و درخت های گردویش در ایران زبانزد است و هم آب و هوای كوهستانی اش. نگاهی به ظرفیت های توریست پذیری این شهر كه ۴۰۲ كیلومتر تا پایتخت فاصله دارد بیان كننده آن است كه در مسافرت به این منطقه دست خالی باز نخواهید گشت چونكه دیدنی های زیبایی را در خود جای داده و همچون آن بازار قدیمی تویسركان است. بازار این شهر حدود ۳۷۰ سال پیش ساخته شده و در زمان قاجاریه مرمت شده و شامل سراها و تیمچه های مختلف است كه هركدام به بنایی تاریخی ختم می شوند.
طبق آنچه از تاریخ بر می آید در زمان های قدیم بازار مختص اصناف مختلف بوده و راسته كفاش ها، حلاج ها، عطارها و مستوفی ها كه هنوز هم به همان شكل باقی مانده رونق صدچندان داشته است. خانه مسعودی یادگار دوران قاجاریه دیدنی های تویسركان به بازار آن ختم نمی گردد چونكه خانه های تاریخی یادگار مانده از دوران گذشته نیز در دل خود جای داده كه همچون آن خانه مسعودی است. این خانه با عمری بیشتر از ۱۰۰ سال ۲ طبقه دارد و هر طبقه شامل یك اتاق اصلی و چند اتاق فرعی متلق به دوره قاجاریه است اما آنچه این خانه را دیدنی كرده اتاق شاه نشین در طبقه همكف است. تمامی سقف و دیواره های این اتاق پوشیده از گچبری ها، آینه كاری ها و نقاشی های رنگ و روغن شامل نقش های گیاهی و انسانی است و علاوه بر این وجود تصاویری از پادشاهان ایران تا دوره قاجار از دیگر جذابیت های این خانه محسوب می شود. اما در ۳ كیلومتری جنوب غربی تویسركان پارك جنگلی كمربسته واقع شده كه به چنارهایش مشهور است چونكه قطر بیشترینشان ۷ متر و قطر كوچكترینشان ۵ متر است و تا ۳۰ متر ارتفاع دارند.
برخی حتی اعتقاد دارند كه چنار اصلی قدمتی بسیار زیاد دارد و قدمتش حتی با سرو ابرقو با ۳۵۰۰ سال سن برابری می كند. از پارك كمر بسته كه بگذریم در ۲ كیلومتری شمال شرقی تویسركان آبشاری قرار گرفته كه از ارتفاعات سیاه كمر سرچشمه می گیرد و به دره سیركان می ریزد و بعد رودخانه سركان را تشكیل می دهد كه ارتفاع آن كه به آبشار آللو مشهور است ۱۰ متر ثبت شده و اطرافش هم خیلی باصفاست. گشانی روستایی با ۵۰۰ سال قدمت در تویسركان تویسركان فقط به داشته های شهری محدود نیست و با بهره مندی از روستاهای گردشگری در این زمینه نیز صاحب نام است بطوریكه اگر بخواهید روستایی ۵۰۰ ساله را ببینید كه هم زیبا است و هم دیدنی های تاریخی دارد باید به روستای گشانی سفر كنید. گشانی درفاصله ۱۷ كیلومتری شمال شرقی تویسركان واقع شده و دارای آب و هوای سرد و كوهستانی است و به واسطه باغ های مختلفی از گردو، بادام، گیلاس، آلو و زردآلو شهرت یافته است. گذشته از آنچه در مورد زیبایی های تویسركان عنوان شد بتازگی تویسركان به واسطه منبت گلریز شهرت بیشتری یافته تا آنجا كه آبان ماه امسال جشنواره ملی منبت گلریز به میزبانی تویسركان انجام خواهد شد. راه اندازی مركز تخصصی مبل و منبت در تویسركان هشتم اردیبهشت ماه سال قبل بود كه به همت مسئولان و همكاری اهالی خونگرم روستای اشترمل، كلنگ آغاز عملیات اجرایی مركز تخصصی مبل و منبت در تویسركان به زمین زده شد و در دومین دوره از برگزاری جشنواره مبل و منبت در مرداد ماه ۹۸ این مركز تخصصی مبل ایران در شهرك صنعتی مبل و منبت گلریز روستای اشترمل راه اندازی شد و آبان ماه نیز در ادامه تلاش ها برای مطرح كردن تویسركان جشنواره ملی منبت گلریز انجام خواهد شد.
مدیركل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در همین خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه در منبت گلریز تجلی هنر دست با نقش های هك شده بر روی چوب ها نمود می گیرد، اظهار داشت: به واسطه حرفه منبت كاری در روستای اشترمل بیكار وجود ندارد. علی مالمیر با اشاره به اینكه هنرمندان منبت كار با صبر و حوصله و با احساس و خلاقیت تجلی هنر دست خودرا در نقش های برجسته و هك شده بر روی چوب ها به نمایش می گذارند، اضافه كرد: روستای اشترمل در كنار روستاهای دیگر همچون جیجانكوه و سید شهاب را می توان بعنوان نمونه بارزی از فعالیت تعاونی های تولیدی در اشتغال و كارآفرینی برشمرد. منبت گلریز شناسنامه تویسركان وی با اشاره به اینكه ایران، تویسركان را بعنوان شهرملی منبت گلریز می شناسند، اظهار داشت: بهترین نمونه های طرح گلریز كشور را در ۴۹۰ كارگاه منبت كاری روستای اشترمل می توان یافت. مدیركل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان بااشاره به اینكه در این روستا هر خانه به مثابه یك كارگاه هنری است و اشتغال به هنر صنعت منبت باعث شده تا نیروی بیكار در این روستا دیده نشود، اظهار داشت: منبت روستای اشترمل به سبب استفاده از چوب گردو و طراحی منحصر به فرد، خواستار بسیاری دارد بطوریكه قسمتی از تولیدات روستا به عراق، كشورهای آسیایی میانه و حتی روسیه و استرالیا صادر می شود. مالمیر یا بیان اینكه طرح گلریز مختص به شهرستان تویسركان است و اخیرا ثبت ملی شده است، اظهار داشت: مردم جهان تویسركان را با منبت گلریز می شناسند. وی با تاكید بر اینكه تاثیرگذاری جهانی شدن و ملی شدن شهرها و روستاها (سیتی برندینگ) بركسی پوشیده نیست چونكه موجب رشد اقتصادی منطقه می شود، اضافه كرد: امیدواریم با برگزاری جشن ملی شدن منبت گلریز تویسركان و با مشاركت جامعه شهری و هنرمندان صنایع دستی تویسركان این رویداد نیز به نحو مطلوب در این شهرستان اجرا شود.
نماینده مردم تویسركان در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه از آنجائیكه گردوی تویسركان و چوب آن مرغوب ترین نوع خود در كشور است، صنعت مبل و منبت و هنر دست این شهرستان هم جایگاه ویژه ای را به خود مختص كرده است، اظهار داشت: ۴ هزار و ۷۴۱ كارگاه منبت در سطح شهرستان تویسركان وجود دارد و این حرفه موجب اشتغال ۷۵۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۲۱ هزار نفر بطور غیرمنظم در سطح تویسركان شده است. محمد مهدی مفتح با اشاره به اینكه تویسركان مهد منبت بوده و هست، گفت: مردم روستاهای سید شهاب، جییجانكوه و اشترمل در شهرستان تویسركان به حرفه منبت كاری مشغول هستند. شناساندن توانمندی های تویسركان با ملی شدن منبت گلریز مفتح با تاكید بر اینكه شناساندن توانمندی های تویسركان با ملی شدن منبت گلریز گردشگران را به این شهر هدایت خواهد كرد، اظهار داشت: این اتفاق زمینه های اشتغال، تبلیغ و رونق اقتصادی شهرستان تویسركان را ارتقاء می بخشد. نماینده مردم تویسركان در مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینكه در روستای اشترمل به واسطه پرداختن مردم به حرفه منبت كاری آماری از بیكاری وجود ندارد، اضافه كرد: اشترمل روستایی از توابع بخش مركزی شهرستان تویسركان در استان همدان است كه ۵۲۰ خانوار با هزار و ۷۷۲ نفر جمعیت دارد و در آن ۵۰۰ كارگاه مبل و منبت فعال است. وی بااشاره به اینكه در ایران نقاط مختلفی وجود دارد كه تولید مبل در آن انجام می شود، اظهار داشت: تفاوت اشترمل در خلق آثار زیبا با دست است چونكه این هنر در نقاط دیگر با دستگاه سی ان سی انجام می شود. صادرات منبت از تویسركان به صورت محدود در حال انجام می باشد دبیر جشنواره منبت گلریز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه باید با صادرات تولیدات روستاهای تویسركان به كشورهای مختلف جهان زمینه شناساندن آنها را فراهم نمود، اظهار داشت: هم اكنون صادرات منبت از تویسركان به صورت محدود در حال انجام می باشد.
بهرام تركاشوند بابیان اینكه برخی تجار عراق، ازبكستان و افغانستان با بعضی از هنرمندان در این عرصه در ارتباط هستند، اظهار داشت: صادرات منظم و قابل توجه تنها با حمایت مسئولان ممكن خواهد بود. وی انجام تبلیغات در این عرصه را مورد تاكید قرار داد و با اشاره به اینكه فروش محصولات با معرفی بیشتر آنها رونق می گیرد اما در این زمینه ضعف وجود دارد، اظهار داشت: نباید از ظرفیت برگزاری نمایشگاه های داخلی و خارجی در این زمینه غافل شد. طبق آنچه بارها عنوان شده قدمت مبل و منبت در شهرستان تویسركان بیشتر از هر جایی در استان همدان است و روستاهای اشترمل، سیدشهاب، جیحان كوه و شهرك عین آباد پایلوت اصلی صنعت مبل و منبت در این منطقه هستند. در این روستاها هر خانه به مثابه یك كارگاه هنری است و می توان از همین ظرفیت منحصر به فرد برای معرفی داشته های تویسركان استفاده و آنرا بیشتر از پیش در ایران و جهان بیان نمود.
منبع: بن ایر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب