BonAir
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

بن ایر

چینش باردیگر اشیای حوضخانه کاخ گلستان با روایتی جدید

چینش باردیگر اشیای حوضخانه کاخ گلستان با روایتی جدید

به گزارش بن ایر، رئیس کاخ گلستان اظهار داشت: حوضخانه کاخ به مرمت و ساماندهی نیاز داشت بعضی از آثارش هم مرمت شدند و این دفعه با روایتی جدید و نمایش آثار دیده نشده، با نام تالار مناسبات دُول خارجی به روی مردم باز شد.


آفرین امامی رئیس کاخ گلستان در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با تغییر کاربری حوضخانه کاخ به تالار مناسبات دُوَل خارجی که طی مراسمی انجام شد بیان نمود: موزه حوضخانه یکی از موزه های کاخ بود که برخی از تابلوها و هدایای دول خارجی و اروپایی به پادشاهان دوره قاجار در آن به معرض نمایش گذاشته شده بود. بعضی از این آثار، اهدایی و برخی هم خریداری شده بودند و سال ها در معرض دید بودند. اما در مجموع نمایش هر کدام این آثار هیچ گونه سناریو و هدف مشخصی نداشتند. وی اظهار داشت: معاونت میراث فرهنگی به ما مأموریت دادند به جای این که در موزه ها تنها به فیزیک اشیا بپردازیم، روایت هایی به اشیا پیوست داده شود که موزه مانند یک انبار نباشد بلکه راوی یک روایت باشند. امکان دارد یک شیء از نظر هنری پرارزش نباشد اما تاریخ مهمی پشت آن باشد. اشیا باید در موزه ها این روند را طی کنند و برای هر کدامشان نقشی بر مبنای هویت تاریخی که دارند، تعریف شود.
امامی بیان نمود: اشیا در موزه ها باید این روند را طی کنند و برای آنها باید نقشی برپایه هویت تاریخی که دارند تعریف شود و در یک روایت منسجمی ایفای نقش کنند و با پشتوانه ای که اسناد تاریخی دارند در پیوند قرار گیرند. تا بازدیدکننده ارتباط شیء را با موزه حس کند. پس برای اشیا از یک سال پیش کارگروه پژوهشی تشکیل دادیم و به این نتیجه رسیدیم که حوضخانه را به تالاری برای اسناد و عهدنامه ها تبدیل نماییم. همیشه جای تالاری که با عنایت به تاریخ قاجار که عصر واگذاری امتیازات به دول خارجی بود و عهد نامه هایی که در سرنوشت کشور تاثیرگذار یا تأسف برانگیز بوده خالی دیده می شد. ما دیدیم که بخشی از این آثار را در حوضخانه داشتیم مانند تابلوهای نقاشی. ازاین رو این تابلو با روایتهای جدید تکمیل شد. وی در رابطه با تعطیلی چند ماهه حوضخانه هم اظهار داشت: وضعیت تالار خوب نبود و فضا نقاشی نشده بود و به مرمت نیاز داشت. وضعیت لوستر و روشنایی های آویزان شده، باید تغییر می کرد چون مقاوم سازی نشده بود و وضعیت استانداردی نداشتند پس باید مورد بررسی و حفاظت و مرمت قرار می گرفتند. ما در اینجا تابلوهایی داشتیم که در آنها طلااندازی شده بود اما طی سال ها آلودگی و عوامل مختلف روی قاب این تابلوها تاثیر گذاشته و برخی قاب ها صدمه دیده یا قسمتهایی از آنها گرفتار ریختگی شده بود و کمبود و کسری داشتند.
رئیس کاخ گلستان اظهار داشت: بعد از مرمت و ساماندهی حوضخانه، روایت جدیدی برای آن درنظر گرفته و تعداد زیادی از آثار دیده نشده را در معرض نمایش گذاشتیم بخصوص اسناد مرتبط را از مخزن بیرون آوردیم. این اشیا هم از نظر حفاظتی بررسی شدند و اگر صدمه ای دیده بودند در دستور مرمت قرار گرفتند. امامی اظهار داشت: بعضی از تابلوها در دوره قاجار که با اروپا روابط سیاسی زیادی داشتیم هدیه داده شده اند. اروپایی ها می خواستند با ایران ارتباط بیشتری برقرار کنند یکی از راههای ارتباطی اهدای هدایا و جواهرات و نشان ها بود با نشان دادن حسن نیت شأن به امتیازاتی که می خواستند برسند. در حوضخانه آثاری از این دست وجود دارد ما سعی کردیم این ارتباط را بین اشیا برقرار کرده و روایت تعریف نماییم. وی ادامه داد: به صورت مثال از موزه فرش، دو تخته فرش به امانت گرفته شد چون دوران قاجار یکی از دوران هایی بود که تاثیر روابط ایران با کشورهای دیگر را میتوان در تغییر نقش مایه های فرش آن زمان هم دید. همینطور ما در چند دهه مشاهده می نماییم که فرش ایران بشدت تحت تاثیر غرب بوده است. ما در واقع گفتمان روابط سیاسی اجتماعی و فرهنگی دوران قاجار را با استفاده از اشیای مجموعه و بهره برداری از سواد محققان به نمایش گذاشتیم. وی ادامه داد: ما پیش از این که حوضخانه را برای مرمت تعطیل نماییم، مطالعات پیش درآمد تاریخی را آغاز کرده بودیم در زمان تعطیلی حوضخانه هم مرمت های تزئینات داخلی، نقاشی پاکسازی، مرمت قاب تابلوها و کارهای دیگر انجام شد.

1403/11/17
11:11:59
5.0 / 5
10
تگهای خبر: آلودگی , تاریخی , خرید , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲