محور ساسانی فیروزآباد جهانی شد
بن ایر: منظر باستانی ساسانیان (محور ساسانی) در منطقه فیروزآباد استان فارس بعنوان بیست و سومین اثر تاریخی كشور در لیست میراث جهانی یونسكو و چهارمین اثر جهانی شده استان فارس به ثبت رسید.
به گزارش بن ایر به نقل از ایسنا، پرونده منظر دیرینه شناسی ساسانی فارس كه با همكاری باستان شناسان، فیلمبرداران، مستندسازان و محققان ۳ سال كار پژوهش و مطالعه روی آن انجام شده است از فیروزآباد شروع می گردد تا بیشابور و سروستان در استان فارس ادامه دارد، این منطقه شامل مجموعه ای وسیع مانند كاخ، شهر و غار است كه به اعتقاد طالبیان (معاون میراث فرهنگی) آن سندی برای مدیریت، نظارت و بررسی بهتر این منطقه است.
هر چند برخی باستان شناسان معتقد بودند كه هر كدام از این سه محوطه ی تاریخی یعنی شهر گور، سروستان و قلعه دختر جداگانه ظرفیت ثبت در لیست میراث جهانی را دارند و بنابراین از سال ۱۳۸۷ هر كدام را در قالب یك پرونده ی جداگانه در لیست موقت یونسكو ثبت كردند، اما سال قبل و همزمان با ارسال و پرونده ی «محور ساسانی فیروزآباد» یك نامه ی اصلاحیه هم به یونسكو ارسال كرده و اعلام نمودند تمایل دارند تا هر سه محوطه را در قالب یك پرونده ی كلی در یونسكو به ثبت برسانند. البته معاونت میراث فرهنگی این سه محوطه ی تاریخی را در قالب یك پهنه و نه پرونده ای زنجیره ای برای ثبت جهانی معرفی كرده است.
با این وجود برپایه آن چه كه سایت میراث جهانی یونسكو پیش از آغاز اجلاس اعلام نموده بود؛ «پیشنهاد ایكوموس در مقابل نام پرونده "منظر دیرینه شناسی فیرزوآباد در استان فارس" هم پیشنهاد دیفر، یعنی قابل طرح مجدد در اجلاس دو سال بعد ثبت شده است.
طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیش از این اعلام نموده بود؛ به علت گستردگی حوزه ثبت و پیچیدگی های مختلف بخصوص تعهدات سازمان میراث فرهنگی در زمینه تملك عرصه های آثار تاریخی "شهر گور فیروزآباد"، سنگینی و حجم گسترده آثار محور ساسانی در "كاخ اردشیر"، "قلعه دختر" و نقش برجسته های ساسانی فیروزآباد، شهر تاریخی "بیشاپور"، "تنگ چوگان" و "غار شاپور" و "سروستان"، دفاع و مذاكره برای ثبت این پرونده سنگین تر و پیچیده تر از دوره های گذشته است.
استان فارس پیش از این در سال ۱۳۵۸ محوطه ی تاریخی «تخت جمشید» به شماره ۱۱۴، محوطه ی تاریخی «پاسارگاد» در سال به شماره ۱۱۰۶ و باغ جهانی ارم یكی از ۹ باغ قرار گرفته در پرونده ی زنجیره ای باغ های ایرانی در سال 1390 به شماره ۱۳۷۲ در لیست میراث جهانی یونسكو به ثبت رسیده اند.
می توان گفت استان فارس پنجمین پرونده ی تاریخی خویش را با موفقیت در سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد «یونسكو» به ثبت رساند.
چهل و دومین اجلاس میراث جهانی یونسكو از سوم تیر ماه در منامه بحرین كار خویش را شروع كرده و مقرر است تا ۱۳ تیر پرونده های عرضه شده از جانب كشورهای عضو یونسكو را بررسی كند.
انتهاس پیام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب